• 001
  • 001
  • 001

SKYACTIV-X

WAAR WILT U MET UW MAZDA NAARTOE?
U bent het waarschijnlijk met ons eens: ook bij uw volgende wagen zal rijplezier voorop staan. Dat blijft ook de filosofie van Mazda die we Jinba Ittai noemen: wagen en bestuurder in perfecte harmonie, voor subliem rijplezier.
Als we daar ook morgen van willen genieten, zullen we duurzame alternatieven voor de verbrandingsmotor in zijn huidige vorm moeten zoeken. Bij Mazda toetsen we die aan het well-to-wheel principe oftwel: de volledige ecologische voetafdruk van onze wagens van aan de bron (‘well’) tot en met hun uitstoot in het verkeer (‘wheel’) over hun volledige levenscyclus. Concreet?
Tegen 2030 willen we een reële verlaging van onze well-to-wheel emissies met 50% tegenover 2010.

 

 

HET ALTERNATIEF VOOR ALTERNATIEVEN
Uit onze visie op duurzaam rijplezier is nu SKYACTIV-X geboren: een benzinemotor die gebruikmaakt van zelfontbranding.
Een wereldprimeur
, want Mazda is het eerste merk ooit dat erin geslaagd is om de uitdagingen te overwinnen en deze technologie toe te passen voor serieproductie.

Het principe? Een extreem mager (benzine)mengsel wordt ingespoten in de cilinders en vervolgens onder druk gebracht. Maar een fractie voor de zelfontbranding plaatsvindt, volgt een ontsteking. Zo kan de verbranding gecontroleerd verlopen én wordt op een kortere tijd méér energie ontwikkeld. Simpel samengevat?

 

 

SKYACTIV-X
DE VOORDELEN VAN EEN BENZINEMOTOR EN DIE VAN EEN DIESEL:

  • Rijplezier: tot 30% meer koppel en tot 25 pk meer vermogen (tegenover SKYACTIV-G)
  • Verbruik: 20 tot 30% lager verbruik (tegenover SKYACTIV-G)
  • Milieu: 20 tot 30% minder CO2 (tegenover SKYACTIV-G) en aanzienlijk minder NOx (tegenover SKYACTIV-D)

 

 

HÉT ALTERNATIEF?
SKYACTIV-X vormt een realistisch alternatief dat voordelen biedt op het vlak van rijplezier én duurzaamheid. Tegelijk is het een voorbeeld van de manier waarop Mazda al 100 jaar andere wegen kiest om tot andere oplossingen te komen. Maar SKYACTIV-X is slechts een van de vele technologieën waar Mazda op inzet. Meer weten?